Ny ferielov – fra forskudt- til samtidighedsferie

Folketinget har vedtaget en ny ferielov, som træder i kraft 1. september 2020. Den nye ferielov er blandt andet vedtaget for at gøre det nemmere og hurtigere for nye medarbejdere på arbejdsmarkedet at holde ferie med løn.

Vi har samlet alle de ting, du gerne vil vide i en guide, der er til at forstå. Få et nemt overblik over hele den nye ferielov og bliv mester i tidsplaner, skæringsdatoer og nye begreber.

Hvad er samtidighedsferie i den nye ferielov?
I dag har vi forskudt ferie, som betyder, at vi optjener ferie gennem et helt kalenderår, men at ferien først kan holdes året efter fra 1. maj og 12 måneder frem.

Med den nye ferielovlov, som træder i kraft den 1. september 2020 får vi samtidighedsferie. Du optjener det samme antal feriedage som i dag, men som noget nyt må vi holde ferien allerede i den efterfølgende måned. Det betyder, at vi kan holde ferien i takt med, at vi optjener den.

Den nye lov er blandt andet vedtaget for at gøre det nemmere og hurtigere for nye medarbejdere på arbejdsmarkedet at holde ferie med løn. I princippet kan en nyuddannet i dag risikere at skulle vente 16 måneder på at kunne holde betalt ferie.

Nyt ferieår og ny ferieafholdelsesperiode

I forbindelse med den nye ferielov kommer ferieåret til at vare 12 måneder – fra 1. september til 31. august. Og som noget nyt får vi en ferieafholdesesperiode. Den løber fra 1. september samme år, til 31. december det efterfølgende år.

Man har valgt, at ferieåret starter den 1. september, da man har designet ferieordningen efter den måde, vi traditionelt holder ferie på her i Danmark. De fleste vil gerne have 3 ugers ferie om sommeren, en uges ferie i efteråret og en uge om vinteren.

Fra tidsmæssig forskydning …
I dag har vi en tidsmæssig forskydning i forhold til, hvornår vi optjener ferie med løn, og hvornår vi må holde den. Vi optjener 2,08 dage hver måned i løbet af året fra 1. januar til 31. december, og så må vi afholde dagene fra den efterfølgende 1. maj.

… til samtidighedsferie
Fra 1. september 2020 får vi lov til at afholde feriedage med løn i takt med, at vi optjener dem. Hvis du f.eks. får nyt job 1. september, så optjener du i løbet af den første måned 2,08 feriedage, som du må afholde fra 1. oktober.

Ferie efter den nye ferielov

Mød Louise, der holder ferie efter den nye ferielov.

I løbet af et år ved Louise, at hun gerne vil holde én uges vinterferie, tre ugers sommerferie og én uges efterårsferie. I efteråret fra september optjener Louise feriedage til vinterferien.

Hen over vinter og forår optjener hun feriedage nok til sommerferien, og om sommeren optjener Louise feriedage til efterårsferien. Efterårsferien ligger, efter ferieåret er slut, men fordi vi får en ny ferieafholdelsesperiode, kan Louise holde sin ferie uden at lave en aftale med sin arbejdsgiver om overførsel af ferie.

Men hvad sker der, hvis Louise bliver forhindret i at holde ferie f.eks. på grund af barsel?
Hvis Louise bliver forhindret i at holde sin ferie, bliver op til 4 uger af hendes ferie automatisk overført til næste ferieafholdelsesperiode. De bliver altså ikke udbetalt.

Den 5. ferieuge vil hun kunne få udbetalt, eller hun kan aftale med sin arbejdsgiver, at den bliver overført til næste ferieafholdelsesperiode.

Udbetaling af feriepenge

Mød Mads, som får udbetalt feriepenge efter den nye ferielov.

  • Mads plejer at få udbetalt sine feriepenge fra feriekonto den 1. april.
  • Det kan han ikke længere.
  • I stedet kan han fremover få udbetalt sine feriepenge i takt med, at han optjener dem

Ferie på forskud

Med samtidighedsferie får du mulighed for at holde ferie på forskud, men kun efter aftale med din arbejdsgiver – det er altså ikke en ret, du har.

Mød Anne, som holder ferie på forskud

  • Anne har aftalt med sin arbejdsgiver, at hun holder ferie i 4 uger i januar for at rejse til Nepal.
  • I januar har Anne optjent 8 dages ferie.
  • Hun indgår en aftale med sin arbejdsgiver om, at hun får lov til at holde hele sin ferie med løn. Hun får altså udbetalt 12 dages ferie på forskud.
  • De 12 dages ferie vil efterfølgende blive modregnet i den ferie, hun optjener hos arbejdsgiveren.

Der gælder de samme vilkår, uanset om man holder ferie med feriegodtgørelse eller holder ferie med løn.

Skal vi arbejde sammen

Vi sidder klar med gode råd og løsninger, der hjælper din virksomhed videre.

KONTAKT OS